Kinderen van NSB’ers vertellen hun verhaal.
Over NSB-kinderen na de oorlog. Op Dolle Dinsdag, september 1944, vluchtten er naar schatting 65.000 mensen vanuit Nederland naar Duitsland. Het bericht dat de oorlog voorbij was dreef vooral moeders en kinderen uit NSB-gezinnen naar het oosten. De vluchtelingen kwamen in Duitsland terecht in scholen en kampen.
Maar voor de jongens van veertien jaar en ouder bleken er andere plannen; ze werden losgeweekt van hun moeder en getraind voor het front. Bij terugkeer in Nederland na de oorlog werden deze jongens net als hun NSB-ouder(s) geïnterneerd en later in tehuizen geplaatst waar ze werden heropgevoed en voorbereid op terugkeer in de maatschappij. Vaak duurde het een paar jaar voor de gezinnen weer compleet waren. Daarna werd er meestal gezwegen.
In Andere Tijden komen zaterdag drie van die zonen aan het woord. Twee van hen kwamen via een weersportkamp bij de Waffen-SS terecht, de derde zat op de Reichsschule, een eliteschool waar de nieuwe leiders van het Derde Rijk opgeleid zouden worden.
De laatste oorlogsweken lagen zij, kindsoldaten van foute ouders, aan het front. Met die oorlog worstelen zij nog steeds. Arjen de Groot, nu 82 jaar: ‘Ik zou het wel helemaal ongedaan willen maken, maar dat kan ik niet.’
Bekijk hier de documentaire.