Na de Bevrijding – Documentaireserie NTR

  • -

Na de Bevrijding – Documentaireserie NTR

De NTR begint op vrijdag 31 januari 2014 met een nieuwe geschiedenisserie: Na de bevrijding. Deze documentaireserie behandelt in zeven afleveringen de periode van 1945 tot 1950. Dit gebeurt aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen en veel archiefmateriaal.

Naast de televisieserie is er ook een interactieve XL-versie op internet gemaakt. Via een app krijgt de kijker toegang tot de volledige filmbeelden, interviews, muziek, foto’s en kranten die in de serie zijn gebruikt. De app is ontwikkeld door het Instituut voor Beeld & Geluid in samenwerking met de NTR. Bij de serie is ook een gelijknamig boek verschenen, geschreven door journalist Ad van Liempt.

Aflevering 1: Thuiskomst – 30 januari 2014 NED2 21:05 – Vreugde en verdriet kleuren de verhalen van deze vijf mensen die in deze aflevering een hoofdrol spelen. alle vijf met een andere oorlogsgeschiedenis: een gevangene uit Auschwitz, een tewerkgestelde in Duitsland, een evacué uit Arnhem, een onderduiker en de dochter van een krijgsgevangen. Ze staan allemaal symbool voor ruim een kwart van de toenmalige Nederlandse bevolking dat niet thuis was toen de oorlog in mei 1945 eindigde. Zij moesten met ingrijpende ervaringen achter de rug na de bevrijding hun eigen leven weer zien op te bouwen.

Aflevering 2: Afrekening – 7 februari 2014 NED2 21:05 – In de eerste weken na de bevrijding wordt een eindeloze stroom mensen opgepakt. NSB’ers, Jodenjagers Landverraders, Collaborateurs, Moffenhoeren en vele andere, ze worden allemaal massaal en publiekelijk opgebracht. Sommigen komen weg met een openbare vernedering, maar velen van hen worden berecht.

Aflevering 3: Verloren Jeugd – 14 februari 2014 NED2 21:05 – de onschuldige uitgelatenheid van jongeren na de oorlog lijkt niet te rijmen met de verschrikkingen van zo kort daarvoor. De jongeren willen inhalen wat ze vijf jaar hebben gemist. De honger, het geweld en de angst van de bezetting maken plaats voor vertier, kamperen en dansen met de Canadezen. Dat leidt tot onrust bij de autoriteiten. Hoe krijgt men de jeugd weer in het gareel ? En hoe kan de jeugd worden ingezet bij de opbouw van Nederland ?

Aflevering 4: Alles moet Anders – 21 februari 2014 NED2 21:05 – De Duitse bezetter is verdwenen, maar wie neemt het roer over in dit zwaar gehavende Nederland ? De regering in Londen ? Het militair gezag ? De mensen uit het verzet ? Op verschillende plaatsen wordt al tijdens de oorlog nagedacht over hoe het vrije Nederland bestuurd zou moeten worden. Sommigen hopen dat de vooroorlogse zuilenmaatschappij zal verdwijnen. De praktijk loopt immers anders.

Aflevering 5: De Koude Oorlog – 28 februari 2014 NED2 21:05 In Nederland heeft de communistische partij vijf jaar lang een belangrijke rol gespeeld. Dat levert de CPN na de oorlog zeker in de grote steden een stevige aanhang op. Maar daarna wordt het alleen maar minder. De CPN is als een eigen politieke partij voor onafhankelijkheid van Indonesië en dat kost stemmen. Internationale ontwikkelingen brengen de partij verder in het isolement: het IJzeren Gordijn, de machtsovername in Praag in 19488, de blokkade van Berlijn, de oprichting van de NAVO.

Aflevering 6: Ver van Huis – 7 maart 2014 NED2 21:05 – Hoe wordt de koloniale oorlog tegen Indonesië, van 1946 tot en met 1949, beleefd door de gewone Nederlander ? Het levert een eindeloze stroom brieven op tussen familieleden en uit elkaar gerukte geliefden. Zo’n 5000 Nederlanders militairen sneuvelen in Indië. Talloze dienstplichtigen weigeren te gaan. Nederland raakt verdeeld over ” de Indonesische kwestie” ‘

Aflevering 7: Wederopbouw – 14 maart 2014 NED2 21:05 – De oorlog is voorbij, maar het dagelijks leven is nog ver van normaal. Na de bevrijding wordt duidelijk dat Nederland is leeggeplunderd en deels in puin ligt. Fabrieken zijn kapot, bruggen zijn kapot en duizenden gezinnen hebben geen woning meer. Hoe pak je het leven weer op in een door oorlog zwaar verwoest land ?

Bron voor meer informatie NTR


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch