Bas Kromhout – Fout Geboren

  • -

Bas Kromhout – Fout Geboren

FOUT GEBOREN-COVERAuteur: Bas Kromhout – FOUT GEBOREN
Het Verhaal Van Kinderen Van Foute Ouders
Pagina’s: 212
Uitgever: Contact, 1 mei 2004
ISBN: 978 9025 4170 93

‘Als jij fascistisch bent opgevoed, zul je wel altijd een fascist blijven.’ Dat kreeg Mia in de jaren tachtig te horen van een collega. Hij wist dat Mia’s vader tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de nsb.
Mia schaamde zich voor haar afkomst. ‘Ik ben altijd bang geweest om naar mensen toe te stappen, uit angst voor afwijzing,’ zegt ze.
‘De jaarlijkse dodenherdenking op de Dam vond ik ook vreselijk. Hoe vaak heb ik niet huilend voor de tv gezeten, denkend: ik wil er zo graag bij zijn, maar ik mag niet?’

Kinderen van ‘foute’ ouders hebben vaak levenslang last van de keuze die hun vader en moeder ooit maakten. In dit boek wordt, aan de hand van een enquête onder meer dan tweehonderd lotgenoten, hun geschiedenis verteld. Een twintigtal persoonlijke verhalen wordt afgezet tegen de historische achtergrond.

Bas Kromhout vertelt zo een verhaal dat lang is verzwegen, van het moment dat de ‘fout geboren’ kleuters en tieners worden meegezogen in het drama van de oorlog, tot het moment dat ze als volwassenen te kampen krijgen met schuldgevoelens en stigmatisering.

Recensie(s):
In negen hoofdstukken schetst de auteur, mede aan de hand van de ervaringen van zo’n twintig personen, hoe het kinderen van ‘foute’ ouders verging aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en in de jaren tot nu. Daartoe horen niet alleen nazaten van NSB-ers, maar ook kinderen uit Duits-Nederlandse huwelijken of uit (kortstondige) relaties met Duitse soldaten. Hun hele leven is hun het gedrag van hun ouders aangerekend. Vaak werd het aangegrepen om hen het leven extra zuur te maken. En dat is het verschil met kinderen van overlevenden van concentratie- of Jappenkampen, of van anderszins door de Nazi’s gestrafte ouders. Thuis was de situatie met niet-pratende, getourmenteerde ouders wel vergelijkbaar, maar buitenshuis was deze wel degelijk anders. Dat maakt dit vlot lezend geschrift wel duidelijk.
Bron: NBD|Biblion

Lees meer en discussieer mee op ons forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch