Wilma Geldof – Elke dag een Druppel Gif
Auteur Wilma Geldof
Uitgever Overamstel Uitgevers
Taal Nederlands
Pagina’s 346
Datum November 2014
ISBN 9789048824779
Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als nsb-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft…
ELKE DAG EEN DRUPPEL GIF is een schitterend verhaal over een vader-zoonrelatie, uitsluiting en het verlangen naar liefde, en zet de lezer aan het denken over individuele keuzes die ook nu aan de orde kunnen zijn.
Wilma Geldof is sinds 2010 fulltime schrijver, columnist en schrijfdocent bij onder meer schrijfschool ScriptPlus. Voor dit boek pleegde ze veel research en interviewde ze twee mannen, nu 84 en 85 jaar oud, die opgroeiden in een nsb-gezin. Het resultaat is een indringend portret van een overtuigd nsb-kind dat de pech had op te groeien in het verkeerde gezin op het verkeerde moment.
Recensie(s)
1948. De 19-jarige Maarten wordt – mede door vragen van zijn vriendin die fel anti-nazi is – steeds meer geconfronteerd met zijn verleden. In flashbacks ziet de lezer episodes uit Maartens leven. Als jong kind hunkerde hij zo naar de goedkeuring van zijn overheersende vader, een invloedrijk NSB-lid, dat hij zich diens gedachtegoed helemaal eigen maakte. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd hij op school erg gepest vanwege zijn nazi-achtergrond. Tot vreugde van zijn vader werd hij aangenomen op de Reichsschule, waar hij zich eindelijk gelukkig voelde. De omstandigheden voerden Maarten verder naar het Oosten (waar zijn oudere broer Walter al aan het oostfront vocht); daar werd hij uiteindelijk door de geallieerden gevangengenomen. Toen begonnen zijn problemen pas echt. Goed gecomponeerd verhaal over het opgroeien in een NSB-gezin, over een vader-zoonrelatie en het hunkeren naar goedkeuring en liefde. De ‘omprogrammering’ van Maartens denken wordt heel knap verwoord. Bevat lijst met begrippen, namen en Duitse woorden; bronnen en historische zwart-witfoto’s. Vanaf ca. 15 jaar.
Virgi Smits-Beuken