Tekeningen van het leven in een interneringskamp voor collaborateurs
Nieuwe aanwinst NIOD-beeldcollectie: Tekeningen van het leven in een interneringskamp voor collaborateurs
Het NIOD heeft een dertiental tekeningen van het leven in interneringskamp Crailo bij Laren ontvangen. In dit kamp zaten na de bevrijding in 1945 zogeheten politieke delinquenten. Zij werden verdacht van samenwerking met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog en in afwachting van hun berechting opgesloten in kampen. De maker (ene Aug. Mook) van de tekeningen probeert op een min of meer humoristische wijze een inkijkje te geven in het kampleven.
‘Bij den kampdokter’ – BeeldbankWO2
Internering collaborateurs
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog pakten de Binnenlandse Strijdkrachten – die daarvoor bevoegd waren – tussen 120.000 en 150.000 mannen, vrouwen en kinderen op wegens verdenking van collaboratie met de Duitse bezetter. In afwachting van hun rechtszaak sloten de BS de collaborateurs op in interneringskampen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van oude kazernes, forten, fabrieken maar bijvoorbeeld ook de kampen Vught en Westerbork.
Leefomstandigheden
De leefomstandigheden in de interneringskampen waren vaak slecht. Er zaten zoveel mensen opgesloten dat het jaren zou duren voordat iedereen voor de rechter was verschenen. De Nederlandse regering besloot daarom en na kritiek over de erbarmelijke omstandigheden om minder verdachten te berechten. Sommige gevangenen verlieten de interneringskampen weer in oktober 1945. In januari 1950 zaten nog 3252 Nederlanders vast.
Tekenaar
Over de tekenaar (hij signeert met Aug. Mook) is niet zoveel bekend. Men vermoedt dat hij een illustrator is geweest die in 1946 in kamp Crailo te Laren werkte. Heeft u meer informatie over deze tekenaar en de tekeningen laat het ons dan weten via info@niod.knaw.nl