Begraafplaats Ysselsteyn – Er liggen meer Nederlanders begraven dan gedacht

  • -

Begraafplaats Ysselsteyn – Er liggen meer Nederlanders begraven dan gedacht

Begraafplaats Ysselsteyn
Er liggen veel meer Nederlanders op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn dan tot nu toe werd gedacht.

Op de Duitse Begraafplaats in Ysselsteyn blijkt ook een zes weken oude baby te liggen. Johannes van Lent overleed op 1 april 1945 na de bevrijding van het zuiden van Nederland in Kamp Vught, waar zijn moeder vastzat op verdenking van ongeoorloofde banden met de bezetters. Dat deze zes weken jonge baby op deze begraafplaats ligt, komt waarschijnlijk omdat zijn onbekende vader mogelijk een Duitse militair was.

Het jongste slachtoffertje begraven hier in Ysselsteyn is een levenloos geboren baby, Anthonius Simons, 3 april 1945. Zijn moeder, Johanna Maria Simons, was tijdens haar bevalling in kamp Vught gepositioneerd. De vader is onbekend en mogelijk van Duitse afkomst.

Er liggen veel meer Nederlanders op deze begraafplaats dan voorheen werd aangenomen. Tot nu toe werd van 300 landgenoten uitgegaan, het blijken er bijna twee keer zo veel te zijn. Landverraders, mensen die heulden met de vijand, landgenoten die in vreemde krijgsdienst waren geweest. De begraafplaats telt in totaal ruim 31.000 rustplaatsen met een kruis.

Het is een van de grootste Duitse begraafplaatsen in Europa, maar toch nog steeds onbekend. Dat is niet voor niets. Nederlanders wilden niet aan hun bezetter herinnerd worden en er was de angst voor aandacht uit ongewenste hoek, van neo-nazi’s.

Historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen wist wel van de begraafplaats en kwam er geregeld. Toen zich vorig jaar een kans voordeed om er onderzoek te beginnen, bedacht hij zich geen moment. Hij is geïntrigeerd door het beeld van de stereotiepe Duitsers zonder dat we weten wie het zijn.

“We praten over hen als bezetters, SS’ers of als een onderdeel van een regiment. Maar niet als personen, voor ons zijn het geen mensen. Rosendaal wil proberen te begrijpen wie het zijn.”

Met zijn studenten gaat Rosendaal de komende jaren op zoek naar de achtergrond en herkomst van de doden in Ysselsteyn. De verkennende fase heeft al een verrassend resultaat opgeleverd: er liggen veel meer Nederlanders dan gedacht.

Inmiddels is er een groot onderzoek afgerond naar alle begraven personen op deze begraafplaats in Ysselsteyn. Van bijna van alle personen is informatie te vinden via Database Ysselsteyn – ‘Find a grave’ Hier kunt u de naam van een persoon in voeren en de database afzoeken. Bij een positieve match zal u de info over deze persoon te zien krijgen, incl foto.

Lees hier meer over de geschiedenis van deze unieke begraafplaats Ysselsteyn.

Bron: NOS Omroep Venray


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch