Duke Blaauwendraad-Doorduijn – Niemandsland

  • -

Duke Blaauwendraad-Doorduijn – Niemandsland

Auteur: Duke Blaauwendraad-Doorduijn
Uitgever: Onbekend
Jaar: 1989
Taal: Nederlands
Pagina’s: 220
ISBN: 9789050930888
Bindwijze: Paperback

Onderwerp: NSB, Nederland, Tweede Wereldoorlog, autobiografisch

 

Samenvatting

Haar verhaal begint op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, als ‘goed’ Nederland, in de veronderstelling dat de oorlog vrijwel voorbij is, zich tegen ‘fout’ Nederland keert. Het is een schokkend verhaal. Duke en haar moeder worden vanwege de dreiging geëvacueerd en komen in Noord-Duitsland terecht. In heel beroerde omstandigheden. Het duurde zo’n drie jaar tot het gezin herenigd was.
Maar daarmee was ‘de NSB’ nog niet vergeten. Voor wat de ouders betreft is dat de consequentie van hun politieke keuze. Maar dat het kind tot ver in haar volwassenheid wordt geconfronteerd met ‘met dat soort volk wil ik niets te maken hebben’ is wrang.
Ook de manier waarop Dukes ouders met hun verleden omgaan draagt bij aan de last die zij met haar afkomst heeft. Er wordt niet gepraat. Wat vooral vader in de drie jaar na Dolle Dinsdag heeft meegemaakt is verboden gespreksstof en ook de reden en achtergrond van hun NSB-lidmaatschap lijkt niet echt besproken te kunnen worden. En áls er iets over gezegd wordt klinkt het ‘ik was niet pro-Duits en van de Jodenvervolging wist ik niet dat het zo erg was’ tamelijk laf. Tijdens de hagespraak op 22 juni 1940 liet Anton Mussert, voorman van de NSB, er toch geen misverstand over bestaan:
“Staatsgrenzen en volken moesten voortaan samenvallen. Dit betekende ‘volksverhuizingen op een schaal als in geen eeuwen is voorgekomen’ – een eufemistische omschrijving voor planmatige deportaties vanuit racistische en geopolitieke motieven. Mussert benadrukte opnieuw dat de Nederlandse ‘levensruimte’, bestaande uit Nederland, België en de koloniën, zo veel mogelijk moest worden vrijgemaakt van Joden en Walen. Ter vergelijking: op dat moment had het Reichskommissariat in Nederland zich nog beperkt tot enkele administratieve verordeningen tegen Joden. Met zijn voorstel liep de NSB-leider ver vooruit op de antisemitische maatregelen van de bezetter. Nieuw waren zijn denkbeelden allerminst.”


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch