Historisch café Apeldoorn: bezetting en NSB

  • -

Historisch café Apeldoorn: bezetting en NSB

Dit voorjaar is het 65 jaar geleden dat er een einde kwam aan de bezetting van Nederland. Het Historisch Café van vrijdag 5 februari 2010 besteedt op een toepasselijke manier aandacht aan dit historische feit. In het café zullen korte voordrachten gehouden worden over het optreden van NSB-burgemeester D.F. Pont van Apeldoorn en over kinderen van NSB’ers. Verder wordt een nieuwe website gepresenteerd over Apeldoorn in de oorlogsjaren en zal er muziek uit de jaren ’40-’45 te horen zijn. Zoals gewoonlijk hoort u in het café de laatste ‘historische nieuwtjes’. En natuurlijk is er gelegenheid om een hapje en drankje te nuttigen. Het Historisch Café wordt van 17.00 tot 19.00 gehouden bij CODA, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Het café is gratis toegankelijk.

NSB-burgemeester Dirk Frans Pont

De NSB’er Dirk Frans Pont werd in november 1942 benoemd tot burgemeester van Apeldoorn. Pont had eerder functies vervuld als burgemeester van Uithoorn en Hillegom maar in 1937 was hij ontslagen omdat hij lid was geworden van de NSB. Tijdens de bezetting keerden zijn kansen. Na ruim een jaar aan het Oostfront zette hij zijn burgemeesterscarrière in Apeldoorn voort.

Hoe functioneerde Pont in Apeldoorn? Geliefd bij de bevolking was hij bepaald niet, al was het maar omdat hij in een tijd van schaarste een frequent bezoeker was van restaurant De Poort van Kleef. Ook zijn goede relaties met hoge Duitse officieren maakten hem niet populair. Toch was hij geen fanatieke NSB’er en voerde hij sommige Duitse bevelen slechts onder protest uit. Na de oorlog werd hij gestraft met drie jaar interneringskamp. Mevrouw T. de Roos, die samen met haar echtgenoot onderzoek doet naar Dirk Frans Pont, vertelt in het Historisch Café over deze omstreden burgemeester.

Kinderen van NSB’ers

Het museum Markt 12 in Aalten presenteerde in 2006 een spraakmakende tentoonstelling over kinderen van NSB’ers. Niet zelden worden deze kinderen achteraf verantwoordelijk gehouden voor de daden van hun ouders. Ze voelen zich ‘getekend geboren’. Lange tijd was dit onderwerp taboe. Ben Boersema, voormalig projectleider van Markt 12, vertelt in het Historisch Café over de redenen die het museum had om juist dit gevoelige onderwerp te behandelen. Hij gaat in op de gemaakte keuzes en de wijze van presenteren. Ook vertelt hij over de vele reacties die het museum kreeg op de tentoonstelling.

Apeldoornendeoorlog.nl

CODA en de Stichting Bevrijding ’45 hebben samen het initiatief genomen voor een nieuwe website met alle informatie over Apeldoorn en de Tweede Wereldoorlog. De site biedt een overzicht van monumenten, herdenkingen, vieringen, educatief materiaal, boeken, links, foto’s en films. Handig voor het onderwijs en interessant voor iedereen die zich in dit onderwerp wil verdiepen. Tijdens het Historisch Café wordt de website gepresenteerd en kort toegelicht.

Natuurlijk ontbreekt in het Historisch Café de muzikale noot niet. Pianist Lex Sonneveld zorgt als altijd voor een melodieuze omlijsting van de bijeenkomst. Dit keer speciaal in de sfeer van de jaren ’40-‘45.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn. De volgende Historische Cafés zijn op vrijdag 9 april, 3 september en 5 november van 17.00 -19.00 uur.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch