Lintje lucht ‘zoon foute ouders’ erg op
“Ridder is niet zomaar iets, toch?” Het zijn de afsluitende dankwoorden van regisseur en filmmaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal tijdens de lintjesuitreiking op 24 april in het gemeentehuis van Hasselt. Van Rouveroy van Nieuwaal, emeritus hoogleraar rechtsantropologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en documentairemaker is woonachtig in het buurtschap Genne bij Hasselt. Hij mag zich vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij kreeg het lintje onder meer voor zijn films ‘Staphorst in tegenlicht’, ‘Rijssens stille oorlog’ en ‘Houdt God van vrouwen?’. In laatstgenoemde film speelde Hilligje Kok-Bisschop uit Staphorst een hoofdrol. Mede door haar inzet mocht de regisseur zich vandaag een lintje op laten spelden. Van Rouveroy van Nieuwaal is blij met de onderscheiding en bedankt met name zijn zoon. Hij prijst zijn inzet als producent en filmmaker en stelt dat zijn hulp onontbeerlijk was.
De ouders van Emile (1939) waren fel pro-nazi. Zijn veel oudere broer sneuvelde als SS’er aan het Oostfront. Een foto van de broer in uniform bleef prominent in de huiskamer hangen. Veel aanloop was er dus niet. Zelf werd Emile met zijn derde voornaam Benvenuto naar Mussolini vernoemd.
“Mijn ouders hadden dit een signaal gevonden dat het 70 jaar na de oorlog eindelijk voorbij is. Als je een lintje krijgt vanuit de hoogste regionen van de samenleving, moet dat heel veel zeven door, natuurlijk hebben ze gezien uit welke familie ik kom. Kennelijk is ergens gezegd: het moet nu maar eens ophouden.”