Peter Romijn – Snel, streng en rechtvaardig
Auteur: PETER ROMIJN – SNEL, STRENG EN RECHTVAARDIG
Uitgever: Olympus,
Datum: maart 2002
Pagina’s: 326
ISBN: 9789 0254 150 75
Peter Romijn, auteur van ‘Snel, streng en rechtvaardig. Politiek beleid inzake de bestraffing en reclassering van “foute” Nederlanders 1945-1955′ (1989, 2002):
‘Over het resultaat van de herintegratiepolitiek kun je sceptisch zijn. Daar moet je wel bij bedenken dat de doelstelling van die politiek zeer beperkt was: oud-NSB’ers moesten weer hun eigen brood kunnen verdienen en hun kinderen moesten naar school. Aan psychisch leed werd amper aandacht geschonken. Ene A.F.G. van Hoesel, een psycholoog, heeft wel al in 1948 in zijn boek De jeugd die wij vreesden gewaarschuwd voor het grote loyaliteitsconflict waarin kinderen van “foute”’ ouders terecht zouden komen. Met die waarschuwing is niets gedaan.’
Het vraagstuk ‘goed’ en ‘fout’ in en na de Tweede Wereldoorlog staat volop in de aandacht. Ook de rol van de overheid wordt opnieuw kritisch bekeken. Peter Romijn schreef ruim tien jaar geleden Snel, Streng en rechtvaardig, een boek dat aan actualiteit en belang niets heeft ingeboet. Romijn maakt duidelijk hoe de Nederlandse overheid na de oorlog probeerde af te rekenen met collaborateurs, en hoe al snel bleek dat de gewenste radicale zuivering van Nederland de politiek voor een groot dilemma plaatste.
Recensie(s)
Meer dan 150.000 landgenoten die met de Duitse bezetter hadden gecollaboreerd, moesten na de bevrijding worden berecht. Een ‘snelle, strenge en rechtvaardige’ berechting, zoals de Nederlandse regering vanuit Londen had beloofd, bleek moeilijk te realiseren. De berechting van ‘landverraders’ was verweven in een web van factoren, dit de zuivering niet alleen bemoeilijkte, maar tegelijkertijd tal van dilemma’s opriep en politieke keuzes vroeg. De auteur, wetenschappelijk medewerker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam (NIOD), brengt op overzichtelijke en verantwoorde wijze de berechting van ‘foute’ Nederlanders in kaart. Hij plaatst de zuivering en bijzondere rechtspleging in de politieke en sociale context van 1945-1955 en weet – door zijn wetenschappelijke distantie – de ontwikkeling van de zuivering van ‘volkszaak tot regeringszaak’ zuiver weer te geven.
Deze – ook als proefschrift verschenen – gedegen studie is naast de meer journalistieke werken over deze problematiek een waardevolle aanwinst. Bevat noten, bronnenoverzicht en register op persoonsnamen; verlucht met zwart-witfoto’s.
Lees meer en discussieer mee op ons forum.