Tessa de Loo – De Tweeling
Auteur: Tessa de Loo
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Datum: Oktober 2001
Pagina’s: 480pagina’s
ISBN: 9789041330840
Over de auteur
Tessa de Loo brak internationaal door met De tweeling. Het boek werd bekroond met de Otto von der Gablentzprijs en de Publieksprijs voor het Nederlandse boek. De schrijfster kwam op het idee om dit boek te schrijven door gesprekken die zij voerde met een Duitse vriendin, Maria Hesse. Het leven van Lotte werd op haar leven gebaseerd. Voor de andere hoofdpersoon, Anna, maakte Tessa de Loo gebruik van gebeurtenissen uit het leven van haar eigen moeder.
Over het ontstaan van De tweeling schrijft Tessa de Loo op haar website: ‘Iedereen was blij dat de oorlog voorbij was. Dat moest gevierd worden! Negen maanden later werd er in Bussum een babyboempje geboren. Dat was ik. Ze zeggen dat mijn vader veel zenuwachtiger was dan mijn moeder en door de gang van het ziekenhuis liep te ijsberen. Soms denk ik dat mannen meer aanleg hebben voor groots lijden, terwijl dat van vrouwen meer praktisch gericht is. In ieder geval was ik er zonder die oorlog niet geweest, een schuld die ik jaren later heb ingelost met een roman.’
Bron: Tessa de Loo
Inhoud
Twee bejaarde vrouwen, een Nederlandse en een Duitse, ontmoeten elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het fameuze kuuroord Spa. Ze herkennen in de ander hun verloren gewaande tweelingzuster. Gedurende hun kuur – beiden lijden aan artrose – vertellen ze hun levensverhaal: het wordt de laatste kans om een kloof van bijna zeventig jaar verwijdering te overbruggen. Geboren in Keulen, in 1919, zijn ze na het overlijden van hun ouders door familieleden bruusk van elkaar gescheiden. Anna groeit op bij haar grootvader, in een primitief boers en katholiek milieu aan de rand van het Teutoburgerwald. Lotte belandt vanwege haar tbc in Nederland, bij een oom met sterk socialistische sympathieën. Door de slechte verhouding tussen de families raakt ook het contact tussen de beide zusjes verbroken.
De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat aanvankelijk uiterst wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar wordt door de aangrijpende verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het lijden van gewone Duitsers in oorlogstijd.
Bron: Uitgeverij De Arbeidspers
Leesaanwijzingen
De gesprekken tussen Anna en Lotte in het kuuroord verlopen niet gemakkelijk. Dat is begrijpelijk, want er steekt een hoop achter. De zussen hebben heel veel pijnlijke ervaringen achter de rug. De gesprekken worden afgewisseld met lange passages waarin je meeleeft met de jonge Anna en Lotte. Die overgangen zijn niet moeilijk. In hun levens gebeurt erg veel, waardoor je je gemakkelijk zult laten meeslepen door het verhaal. Vooral als je geïnteresseerd ben in het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zal dit boek je boeien.
Om over na te denken
Welke invloed hebben karakter en omstandigheden op hoe je later wordt? Hoe kan het zijn om op te groeien in een land waar een dictator de macht heeft? Kun je je voorstellen dat je je zou durven verzetten tegen omstandigheden waarin je opgroeit?