Het Utrechts Archief
Het Utrechts Archief beheert de rijkste collectie archieven, prenten, kaarten, foto’s, films en publicaties over de geschiedenis van stad en provincie Utrecht. Het Utrechts Archief is ook het landelijk centrum voor kerkelijke archieven en die van de Nederlandse Spoorwegen.
Welke collecties maken wij beschikbaar op WieWasWie.nl?
Op www.wiewaswie.nl vindt u vanaf 1 november 2012 gegevens uit geboorteregisters (1811-1902) en trouwregisters (1811-1932) van de Burgerlijke Stand van alle plaatsen in de provincie Utrecht. Over enige tijd zullen verder gegevens worden toegevoegd uit de overlijdensregisters (1811-1960) en de collectie Doop-, Trouw- en Begraafboeken (1579-1811). U treft geen scans van onze stukken op www.wiewaswie.nl aan. Mocht u een fout in onze gegevens ontdekken, dan stellen wij een foutmelding zeer op prijs. U wordt vriendelijk verzocht om technische redenen deze foutmelding te plaatsen bij de desbetreffende akte op www.hetutrechtsarchief.nl en niet op www.wiewaswie.nl.
Toegankelijkheid archief:
Het Utrechts Archief beschikt over twee studiezalen waar u van harte welkom bent om gratis uw onderzoek te verrichten. In de binnenstad van Utrecht kunt u in de voormalige Paulusabdij en Rechtbank (Hamburgerstraat 28 te Utrecht) terecht voor genealogie en huizenonderzoek. U kunt hier ook een bezoek brengen aan onze vaste en tijdelijke exposities. Wilt u originele stukken raadplegen, dan kan dit in de studiezaal aan de Alexander Numankade 199 in Utrecht. Wij raden aan uw onderzoek altijd te starten op www.hetutrechtsarchief.nl. Het overgrote deel van de archieven die Het Utrechts Archief beheert staat beschreven in de archieftoegangen. Deze beschrijvingen zijn integraal doorzoekbaar op onze website. Van veel archieftoegangen is ook de inhoud online te raadplegen, in de vorm van scans. Kunt u de inhoud van een bepaalde inventaris nog niet zien, dan kunt u deze in veel gevallen door ons laten scannen tegen betaling. Er zijn reeds scans beschikbaar via www.hetutrechtsarchief.nl van de overlijdensregisters (1951-1960) en van de DTB van Everdingen, Hagestein en Vianen(deze scans zijn gratis).
Openingstijden:
Studiezaal voor archief- en literatuuronderzoek (Alexander Numankade 199): Dinsdag en woensdag 9.00 – 17.00 uur, donderdag 9.00 – 21.00 uur.Hoofdkantoor en Expo:
Het Utrechts Archief Hamburgerstraat 28 3512 NS UtrechtTel. 030 2866643inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl Website: www.hetutrechtsarchief.nl Bezoekadres studiezaal: Alexander Numankade 199-201 3572 KW Utrecht
E-mail: