Zoon van NSB’er niet gewenst bij dodenherdenking
Zoon van NSB’er niet gewenst bij dodenherdenking,
bron: EO “Uitgesproken” 28-04-2011
De geplande toespraak van de zoon van NSB-voorman Meinoud Rost van Tonningen tijdens de dodenherdenking in Culemborg leidt tot veel ophef onder overlevenden en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog. In Uitgesproken EO voor- en tegenstanders over rol van Rost van Tonningen tijdens de herdenking.
Grimbert Rost van Tonningen is de zoon van de vooraanstaande NSB-leider Meinoud Rost van Tonningen. Ook zijn moeder was een bekende aanhanger van het nationaalsocialisme. Zelf heeft Grimbert publiekelijk afstand genomen van de opvattingen van zijn ouders en hun verleden afgekeurd.
‘NSB-kinderen ook slachtoffer’
Rost van Tonningen is uitgenodigd door de Stichting Culemborg en Oranje om een toespraak te houden tijdens de dodenherdenking. Op deze manier wil de organisatie aandacht vragen voor het feit dat ook kinderen van NSB’ers slachtoffer zijn van de oorlog.
Maar het initiatief van het comité valt in verkeerde aarde onder andere bij leden van de Joodse gemeenschap, verzetsmensen en overlevenden van concentratiekampen. Zij vinden het erg ongepast dat een familielid van zo’n bekende NSB-leider een toespraak houdt tijdens de herdenking. En ook twee bestuursleden van de Stichting Culemborg en Oranje vinden dat een toespraak van Rost van Tonningen jr. te gevoelig ligt.
‘Foute’ ouders
Moeten kinderen van zogeheten ‘foute’ ouders ook op 4 mei hun verhaal kunnen doen? In Uitgesproken EO vanavond aandacht voor deze vraag. Ebbo de Jong, voorzitter van de Stichting Culemborg en Oranje, legt uit waarom hij Grimbert Rost van Tonningen heeft uitgenodigd op 4 mei zijn verhaal te doen. Terwijl bestuurslid Marthie Reverda vertelt waarom de spreker niet welkom is op de herdenking. Daarnaast een interview met Jeanne Diele, lid van de Stichting Werkgroep Herkenning die NSB-kinderen de mogelijkheid biedt om hun gevoelens te delen over hun ‘foute’ ouders. Zij juicht de toespraak van Rost van Tonningen toe om het taboe te doorbreken.
Vindt u dat kinderen van ‘foute’ ouders mogen spreken tijdens de dodenherdenking? Geef uw mening onderaan dan via ons forum: Forum SWH